В парламента започна дебатът за смяна на представителите на Комисията за

...
В парламента започна дебатът за смяна на представителите на Комисията за
Коментари Харесай

Открехва се вратата за смяна на председателя на КЕВР

В Народното събрание стартира дебатът за промяна на представителите на Комисията за енергийно и водно контролиране с изминал мандат, в това число ръководителя на регулатора Иван Иванов. Още при започване на процеса обаче бе направена крачка обратно - бе отложено приемането на процедурните правила за избора. Изненадващо отлагането пристигна от ръководещото болшинство.

Точката отпадна от дневния ред на Комисията по енергетика в Народното събрание в четвъртък (13 януари), като бе обяснено, че предстои съдружен експертен съвет сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", който да излезе с единна позиция.

От ГЕРБ предстоящо разкритикува този ход на болшинството. Бившият енергиен министър Делян Добрев загатна, че кандидатурата на новия председател на КЕВР ще е плод на пазарлък. " Днес ръководещото болшинство отсрочи тази точка с аргумента, че ще имат някакъв съдружен съвет. Това значи, че те ще внесат правила, които са съобразени с политическата кандидатура, която считат да предложат за КЕВР, което е скандално. Съмнявам се да могат да трансформират разпоредбите за избор на КЕВР, тъй като условията за ръководител и членове на комисията, са записани в закона, т.е. би трябвало да се промени той ", разяснява Добрев. 

Иванов ще бъде заменен

Отсега наподобява ясно, че ръководителят на КЕВР Иван Иванов ще бъде заменен. Мандатът му изтече през април 2020 година. С изминал мандат е и един от комисарите - Евгения Харитонова.

Останали членове на управлението на КЕВР са препоръчани както следва: двама от ГЕРБ, двама от " Воля " на Веселин Марешки, като толкоз имат и от " Обединените патриоти " (ВМРО и НФСБ). С по един представител са ДПС и Българска социалистическа партия. Техните мандати обаче още не са изтекли.

Оказва се също, че въпреки в съпротива партията на Бойко Борисов евентуално продължава да има болшинство при гласуванията в КЕВР, защото всеки комисар, в това число и ръководителят разполага с един глас при взимането на решения.

Още при започване на година рецензии към работата на енергийния регулатор изрече министър председателят Кирил Петков. Петков обвини Комисията за енергийно и водно контролиране във взимане на преднамерени решения за повишение на цената на газа. Премиерът подсети, че промяната на Иванов зависи от Народното събрание, само че въпреки всичко изрече упованията си процедурата да бъде завършена до края на януари. 

Отиващият си шеф в контраофанзива

Пред " Свободна Европа " ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов каза, че не желае да работи с новото държавно управление, тъй като му няма доверие. Той разяснява, че също чака да бъде заменен най-късно до началото на февруари.

Иванов твърди също, че като длъжностен министър на финансите Асен Василев е изискал от ръководителя на самостоятелната КЕВР да понижи цената на газа с 20 на 100.

Той изясни, че България има контракт за импорт на по-евтин газ от Азербайджан, само че не може да го достави, а повода за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него " е имало кръгове в България “, които са били заинтригувани да се забави построяването на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

" Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „ Газпром износ “, а зад този снабдител и проектите за развиване на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария несъмнено е желанието на Русия, по чисто геополитически аргументи, да продължава да е преобладаваща като външен снабдител на природен газ ", сподели Иванов.

Председателят на КЕВР сподели още, че мораториумът върху цената на тока е противозаконен и не може да се направи прогноза за повишаването му след отпадането на рестриктивните мерки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР